Wat is COPD?
De afkorting COPD staat voor Chronische Obstructieve Long Ziekte.
Bij mensen met COPD zijn de longen beschadigd en is het ademen moeilijker en heb je minder energie.
De klachten die mensen hebben bij COPD zijn onder andere:
-
benauwdheid
-
hoesten
-
slijm
-
kortademigheid
-
vermoeidheid
-
minder spierkracht
-
gewichtsverandering
Deze klachten belemmert de COPD patient behoorlijk in zijn dagelijks leven, denk bijvoorbeeld aan traplopen, fietsen, wandelen, (huishoudelijk) werk. Allemaal activiteiten die vroeger normaal waren, zijn nu opeens een groot probleem.
​
Oorzaak:
De oorzaak van COPD is meestal het roken. Ook het werken met schadelijke stoffen (zoals fijnstof, houtstof, lijm en verfdampen), astma, longontstekingen, longziekten en erfelijke ziekten kunnen leiden tot het krijgen van COPD.
Diagnose:
De diagnose wordt gesteld door middel van spirometrie. Dit is een longfunctie test die de huisarts of de longarts/longverpleegkundige afneemt. Naar aanleiding daarvan wordt de COPD ingedeeld in 4 verschillende stadia. GOLD 1 tm 4.
Behandeling:
Als u naar ons wordt doorgestuurd kunnen we meestal niet de longfunctie verbeteren, maar wel de mate van functioneren in het dagelijks leven neemt toe.
Dit doen we door:
-
advies belasting/belastbaarheid, ook in bijvoorbeeld een excacerbatie (ontstekingsfase van de longen)
-
het verbeteren van spierkracht
-
verbeteren van de conditie
-
aanleren ademhalingstechnieken
We werken met saturatiemeters om het zuurstof in het bloed en de hartfrequentie in de gaten te houden en bij sommige patienten is het gewenst om de training bij ons te doen met het gebruik van zuurstof.
Vergoeding van de fysiotherapie:
Patienten met GOLD I kunnen de behandelingen uit hun aanvullende verzekering gebruiken voor begeleiding door de fysiotherapeut.
Bij GOLD II, III en IV worden de eerste 20 behandelingen vergoed uit de aanvullende verzekering van de patient en daarna worden de behandelingen vergoed vanuit de basis verzekering.
Bij ons in de praktijk is Pieter Corver gespecialiseerd in COPD patienten.
Terug naar alle klachtenbeelden
​